Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Her
FOTOGRAFIE: Her

Může počítač milovat?

3. March 2014 | Technologie
Originální oskarová romance Ona (Her) nás přenáší do nedaleké budoucnosti, kde se muž zamiluje do nového operačního systému, o kterém jeho výrobce tvrdí, že představuje zcela unikátní a intuitivní bytost. Časopis Wired téma zpracoval a položil si otázku, zdali může stroj či kód milovat.

Podle vědců nikoliv. Alespoň ne v dohledné době. Počítačům totiž chybí jedna základní věc a tou jsou orgány. Láska totiž není pouze abstraktní zkušeností (jako třeba kód), ale kombinací smyslů a hormonů. Toto potvrzuje i David Havas, ředitel centra pro jazyk a lingvistiku: „Nemůžete zařídit, aby počítač bez těla se zamiloval. Můžete sice nasimulovat podobné výsledky se skvělými gadgety, nikdy se ale počítač nezamiluje.“

Není však pravdou, že by současná umělá inteligence byla hloupá či naivní, dodává Havas. Například v medicíně dokáží na mnoha frontách porazit člověka i během komplikovaných operací.

Filozof Daniel Denett si odpovídá na otázku: „Proč nemůžete udělat počítač, který cítí bolest? Protože některé stavy bytí jsou prostě příliš chaotické kódu." Pokud nám tedy Siri (hlasový pomocník v iPhone) tvrdí že se zamilovala do cloudových aplikací, nejspíš nemluví pravdu.

Ve filmu se vyskytuje operační systém Samantha, jejíž láska není naprogramována, ale roste. Prožívá okouzlení, fascinace, vášeň. Její pocity se rozvíjí. Takové schopnosti jsou však programu téměř nemožné. „Emocionální porozumění vyžaduje tělo,“ dodává Havas.

Benjamin Bergen z kalifornské univerzity dává paralelu s dítětem. Dítě má pečovatelské pouto se svými rodiči i tím, že jej fyzicky zvednou, cítí teplo a kontakt. Kdybychom to neudělali, některé schopnosti vnímat by se dítě nikdy nenaučilo.

Je však třeba poznamenat, že láska přichází v různých formách a ta lidská je pouze určitým výsekem ze všech možností. Umělá inteligence by tak mohla jednoho cítit, bude to ale její vlastní verze lásky.