Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
na haku
FOTOGRAFIE: ČT

Proč se lidé ve jménu Boha věší za háky?

12. August 2014 | Společnost
Co mají společného klekání muslimů při společné modlitbě, několikahodinové buddhistické meditace, uctívání ostatků světců nebo zpěv a tanec členů hnutí Haré Krišna? Na tuto a mnohé další otázky se snaží najít odpověď skupina mladých vědců z Masarykovy univerzity. Česká televize v Brně připravuje dokument o jejich práci.

Dokumentární cyklus České televize má název Tělo, mysl, společnost odhaluje dosud neznáme poznatky o náboženském chování člověka. Divák se tak například může těšit na experiment, který zkoumá, proč některé události nahánějí člověku strach a někdy naopak potěšení, jak je tomu třeba při uctívání ostatků světců, během extrémních zábav, mezi které patří věšení na háky za kůži atd.

"V Každém dílu představíme dva experimenty a poznatky, které z nich plynou, vysvětlíme na příkladu konkrétního náboženského i nenáboženského chování," vysvětluje svůj autorský záměr režisér Jan Motal.

Premiéru bude mít pořad nejspíš na některém z tuzemských festivalů. Na obrazovkách televizí se objeví v roce 2015. Projekt a samotné natáčení můžete sledovat již nyní na FB stránkách.

Zdroje foto: ČT Brno