Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
1901
FOTOGRAFIE: 1901, zdroj: smg.photobucket.com, Pietro

Sto let šlechtění psích plemen

9. December 2013 | Historie
Blog Science of Dogs provedl zajímavou pokus. Ukazuje fotografie psích plemen před sto lety a srovnává je s jejich současníky. Zajímavé, jak za sto let šlechtění vypadají některá zvířata skoro k nepoznání. Historické fotografie jsou z roku 1915 z knihy Breeds of All Nations (Plemena národů) od W.E. Masona.

BULTERIÉR

Před sto lety byl bulteriér atletický sportovní pes. Nyní má břicho, zdeformovanou lebku, roste mu nadbytečý počet zubů.

BASET

Baset má po sto letech kratší nohy, vyšší váhu a více kůže. Často trpí očními a učními problémy

BOXER

Největší šanci na rakovinu má právě boxer. Zárveň, zkracováním čumáku získává i dýchací potíže v teplých měsících.

ANGLICKÝ BULDOG

Anglický budlog se stal symbolem nezdravého psa. Podle průzkumů jich většina umírá ve středním věku (cca 6 let). Pro svou postavu již často nejsou schopni ani páření.

JEZEVČÍK

Jezevčíci jsou nejnáchylnější ke kloubovým onemocněním a onemocněním skeletonu, které může vést až k nehybnosti.

NĚMECKÝ OVČÁK

Německý ovčák se uvádí jako příklad nejvíce přešlechtěného plemana. Ještě před sto lety mělo toto plemeno být schopno zdolat 2,5 metrů vysokou stěnu!

MOPS

Mops je dalším plemenem (stejně jako boxer), který má problémy spojené s krátkým čumákem - vysoký krevní tlak, srdeční problémy, nízkou okysličenost, dýchací problémy a sklony k přehřívání.

BERNARDÝN

Z kdysi ušlechtilého pracovitého psa se stal otesánek, kterého lidé začali chovat hlavně pro kůži a v asijských zemích pro maso.

ZDROJ: SCIENCE OF DOG