Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Marcel při skoku
FOTOGRAFIE: Marcel Fiala

Adrenalin bez gumy

26. July 2013 | Společnost
Nadšenci adrenalinových sportů si našli novou zábavu. Ke skoku z mostů a různých výškových budov nepoužívají klasickou bungee jumpingovou gumu, ale vystačí si s obyčejným horolezeckým lanem.

Skákání na laně nemá zatím žádné oficiální pojmenování a tak tomuto netradičnímu sportu říká každý jinak. Nejčastěji se ale používají termíny Kienova houpačka nebo skok do lana, i když se jedná o trochu jiné techniky.

„Rozdíl je v tom, že když se skáče houpačka, tak tam není prakticky žádnej volnej pád. Skočíš do toho a hnedka se houpeš. Když ale skáčeš do lana, tak začínáš volným pádem a až potom tě to chytne,“ vysvětluje adrenalinový nadšenec a propagátor nového sportu Marcel Fiala, který si nedávno vylepšil osobní rekord právě ve skoku do lana na 110 metrů vysokém komíně.

Kienova houpačka se jmenuje podle Helmuta Kieneho, který tento skok poprvé skočil mezi dvěma mosty, přičemž lano měl přivázané na jednom a skákal z druhého. Skok se nejčastěji srovnává s bungee jumpingem, kde se člověk pohybuje na gumě nahoru a dolů. Naproti tomu se na laně skokan houpe. I proto jsou náklady na provozování netradičního sportu výrazně levnější.

„Když jsme teď skákali z toho komína, tak jsme museli mít strašně moc dynamických lan, strašně moc statickejch a všechny ty kotvení a spojovací prostředky, takže tam jsme měli vybavení za sto tisíc. Když ale skáčeme třeba na Dalešický přehradě, tak ti stačí lano a základní vybavení do deseti tisíc,“ objasňuje dále Marcel.

Nejdůležitější je bezpečnost!

Než se skokani pustí do akce, tak zde platí dvojnásob slogan „dvakrát měř a jednou řeš!“ I proto se lidem kolem Marcela zatím nestal žádný úraz. To je dáno i tím, že skokani jsou většinou zkušení horolezci a s tímto vybavením mají mnohaleté zkušenosti.

„Nejdřív jsme třeba zkoušeli hodit nějaký batoh, abychom viděli tu trajektorii a až pak jsme to začali skákat. Začali jsme od nejkratší délky a potom jsme postupně prodlužovali a zkoušeli vyšší mosty. Musíš začít postupně. Nemůžeš začít skákat hnedka nad zemí – to je jasná tutovka, že se zabiješ. Protože když poprvé skočíš, tak se to dotáhne a protáhne se lano. To se nedá dostatečně přesně odhadnout, abys mohl hnedka blbnout. Tam musíš mít hodně velkou rezervu.“

Pokud se tedy i vy chystáte skočit, svěřte své životy nejdříve ostříleným odborníkům.