Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
B-21 Raider
FOTOGRAFIE: B-21 Raider

Američané představili nový bombardér

4. December 2022 | Technologie
Americké letectvo disponuje novým bombardérem R-21 Raider. Může nést konvenční i jaderné zbraně. Je neviditelný vůči radaru. Nahradit má dosluhující B-1 Lancer a B-2 Spirit. Pojďme se podívat na pět nejčastějších otázek, které se kolem programu vynořily:

1. Co to je za letadlo?

B-21 Raider je nový bombardér, který poslouží jako náhrada za stárnoucí flotilu bombardéru USA. Je dalekonosný, vysoce odolný a schopný nést konvenční ale i jadernou munici. Má sloužit především jako odstrašující prostředek k podpoře národních cílů a cílů amerických partnerů a spojenců.

2. Co znamená Raider?

Bombardér nese název podle jednotky "Doolitlte Raiders", která překvapila svým útokem Japonsko během Druhé světové války 18. dubna 1942. Poslední přeživší veterán - podplukovník Dick Coley - byl přítomen slavnostnímu odhalení.

3. Co je hlavním úkolem letadla?

Přibližně 90 % současnéhých amerických bombardérů je neprovozuschopných. Americká armáda chce především zvýšit svoji konkurenceschopnost vůči protivníkům, kteří masivně investují do vývoje pokročilých zbraní.

4. Kolik strojů bude vyrobeno?

Americké letectvo plánuje nakoupit 100 kusů těchto strojů. Vojenští analytici se však domnívají, že USA potřebuje minimálně 200 kusů.

5. Jaká společnost za výrobou stojí?

Northrop Grumman je v současnosti jedinou společností, která postavila stealth předchůdce B-2 Spirit. Společnost také vyvíjí klíčové aspekty například pro F-35.

Zdroj:

https://www.northropgrumman.com