Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Zatímco vy spíte, váš telefon se nabíjí
FOTOGRAFIE: http://www.gadgethealth.com

Bizarní způsoby nabíjení technických hraček

22. July 2013 | Technologie
Každý z nás má pravděpodobně mobilní telefon a nabíjí ho normální nabíječkou z elektrické sítě. Pár odvážlivců má možná i solární nabíječku či záložní články. Jenže co když se ocitneme někde úplně mimo elektrickou síť a zrovna nesvítí slunce? V tomto článku najdete přehled těch nejneuvěřitelnějších nápadů poslední doby. Některé jsou již v prodeji, jiné zatím ve vývoji. Ale všechny mají jedno společné: jsou opravdu bizarní.

Ano, možná by nějakým způsobem šlo využít i vítr, ale u něj si nikdy nemůžeme být jistí, zda bude zrovna po ruce. V poslední době se tak v komerčních i akademických laboratořích začíná rodit spousta nových konceptů, které by měly zajistit stálý přísun elektrické energie pro naše hračky. Některé z nich jsou poměrně fádní a nezajímavé (a proto se o nich nebudu ani rozepisovat), ale je mezi nimi i pár poměrně bizarně vypadajících a tím pádem zajímavých řešení.

Minulý týden obletěla svět zpráva, že britští vědci přišli na to, jak vyrobit elektrickou energii z lidské moči. Podle vědců prototyp stačí udržet telefon naživu pro poslání několika textových zpráv nebo krátké připojení k internetu. Celá věc funguje tak, že ve speciálních trubkách jsou umístěny bakterie, které rozkládají látky z lidské moči, která trubkou protéká, čímž vzniká menší množství elektrického náboje. Nápad je to působivý a podle vývojového týmu se bude dát vylepšit do stavu, kdy bude pomocí čůrací trubice možné mobil úplně nabít.

Močová nabíječka; ZDROJ: https://www.independent.co.uk

To ale není vše, protože zajímavých řešení je více. Například se zařízením s poetickým názvem BoostTurbine2000 můžete váš telefon nabíjet ruční klikou – jako byste startovali veterána. Společnost Liliputan Systems pro změnu vyvinula benzinovou nabíječku, která je velká asi jako zapalovač Zippo a používá i stejnou náplň.

Nabíječka na kličku; ZDROJ: objects.designapplause.com

Pak je zde celá plejáda nabíječek, které používají více či méně obnovitelné zdroje. V Japonsku vyvinuli helmu na kolo, která kombinuje sílu větru s malým solárním panelem a je poměrně účinná. V Koreji zase experimentují s piezoelektrickým nabíjením, které využívá energie zvukových vln – ať již z cizích zdrojů nebo i z lidské řeči. Zajímavým kouskem je také nabíjecí „pánvička“, která se obzvlášť hodí pod stan. Těleso stačí hodit do ohně a druhým koncem ho připojit do USB portu vašeho telefonu.

Králem všech nabíjecích bizarností je ale bezpochyby AIRE. Tato nabíječka využívá malé turbíny, které jsou stejné jako na jiných zařízeních využívajících sílu větru. Tyto turbíny jsou ale uchyceny na roušce nebo spíše masce, kterou si dá člověk přes obličej a telefon nabíjí svým vlastním dechem. Nápad to sice špatný není, ale design zařízení až moc připomíná hru Mortal Kombat či masku Darth Vadera. Pokud by ale tuto masku vývojáři spojili s čističkou vzduchu, mohla by se uchytit minimálně v Pekingu, kde kvůli smogu stejně musí všichni nosit roušky.

ROB

Převzato z: Blog Computer Press