Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Bakterie
FOTOGRAFIE: Zdroj: PF MU

Čeští vědci na Antarktidě objevili novou bakterii

1. July 2013 | Příroda
Tým vědců Masarykovy univerzity z polární stanice v Antarktidě objevil doteď neznámý druh bakterie. Využití najde pravděpodobně v oblasti biotechnologií.

Nový mikroorganismus objevil a určil tým Iva Sedláčka. Bakterie žijící v půdě se vyskytuje výlučně v Antarktidě a patří tedy mezi chladnomilné druhy. Má tyčinkovitý tvar a v půdě se dokáže hýbat díky bičíku. Od výzkumníků dostala jméno Pseudomonas prosekii na počest profesora Pavla Proška, který významně přispěl k založení první české polární stanice.

Bakterie z rodu Pseudomonas se vyznačují tím, že produkují fluorescenční pigment, který je schopný odrážet světlo ve výjimečných odstínech. Pigment nově objevené bakterie je žlutozelené barvy.

„Zajímavost nové bakterie tkví především v tom, v jakém prostředí žije a dokáže fungovat. Jde o mikroorganismy, které jsou schopny produkovat různé enzymy a další látky i při nízkých teplotách kolem 5 °C,“ vysvětlil Sedláček. Díky těmto organismům je možné mapovat životní podmínky v extrémním prostředí, ale také pozorovat například globální klimatické změny a jejich dopad na život v Antarktidě. Kromě půdních bakterií k těmto poznatkům přispívá také zkoumání bakterií ve vodě či v trávicích traktech některých zvířat. Sběr a výzkum těchto organismů začal v roce 2008.

Masarykova univerzita má vlastní výzkumnou stanici v Antarktidě od roku 2006. Mendelova polární stanice, jak se oficiálně jmenuje, se nachází na ostrově Jamese Rosse. Na stanici pracuje patnáct až dvacet lidí na projektech, jakými jsou například výzkum polárních rostlin nebo odledňování severní části ostrova J. Rosse.

Univerzitní vědci za polárním kruhem pravidelně vydávají odborné knihy z oblasti biologie, geologie či klimatologie. Díky jejich vědecké práci a úspěchům, mezi které nově patří i objevení Pseudomonas prosekii, získala Česká republika v květnu 2013 právo spolurozhodovat o dění na antarktickém kontinentu. O nejnovějším objevu bude informovat také prestižní časopis Current Microbiology.

ELA