Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Luca Parmitano během jednoho z předchozích výstupů
FOTOGRAFIE: Zdroj: NASA

Italský astronaut se málem utopil ve vlastním skafandru

17. July 2013 | Vesmír
Italský astronaut Luca Parmitano se málem stal vůbec prvním člověkem, který se utopil ve vesmíru. Mohla za to závada na jeho výstroji, kvůli které mu tekla voda do přilby. Nehoda se stala během jednoho z výstupů do otevřeného kosmu.

Neobvyklou nehodou skončil výstup italského astronauta Lucy Parmitana a jeho amerického kolegy Christophera Cassidyho do otevřeného kosmu z mezinárodní vesmírné stanice ISS. Astronauti měli za úkol opravit kabeláž a další technické zařízení. Po hodině a půl od začátku operace ale italský astronaut zjistil, že mu do přilby skafandru prosakuje voda.

„Hlavu mám už docela dost mokrou a přijde mi, že vody pořád přibývá,“ hlásil vysílačkou do řídícího střediska vesmírných letů v americkém Houstonu. Jeho zaměstnanci se poté ihned rozhodli akci ukončit. Místo plánovaných šesti hodin tak astronauti strávili v otevřeném vesmíru pouze hodinu a půl. Vody měl Parmitano v přilbě údajně tolik, že na konci výstupu už nemohl ani mluvit a neslyšel pokyny z vysílačky. Podle australského listu The Australian dokonce doopravdy hrozilo, že by se ve skafandru mohl udusit, případně utopit.

Příčina nehody zatím nebyla objasněna. Parmitano je prvním italským astronautem, který vstoupil do otevřeného kosmu a na ISS přišel teprve minulý týden. Prvním astronautem, který se utopil v otevřeném vesmíru, se ale naštěstí nestal.

Další informace:

https://www.theaustralian.com.au/news/world/flooded-helmet-of-astronaut-luca-parmitano-causes-space-emergency/story-e6frg6so-1226680548997

https://www.nasa.gov/content/tuesday-spacewalk-ended-early/index.html