Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Budoucnost 3D tisku, budování měsíční základny
FOTOGRAFIE: esa.int

Jak vytisknout pizzu ve stavu beztíže

30. August 2013 | Vesmír
Pokud by se donedávna mezi astronauty hlasovalo o nejuniverzálnějším předmětu používaném na vesmírných misích, zvítězila by zajisté obyčejná lepicí páska. Ne nadarmo patřila mezi předměty, které použila posádka Apolla 13 při nouzové úpravě filtru oxidu uhličitého, a ve filmovém zpracování události s Tomem Hanksem v hlavní roli tato skutečnost nezůstala zapomenuta. Nyní se v univerzalitě užití objevila lepicí pásce hi-tech konkurence – 3D tiskárna.

Neustálá potřeba náhradních nástrojů a součástek činí vesmírné mise absolutně závislé na předpřipravených zásobách ze Země. Není proto divu, že NASA hledá způsob, kterým umožní posádkám vytvářet důležitou výbavu dle okamžité potřeby. Řešením celého problému by mohlo být použití 3D tiskárny, vytvářející předměty vrstvením roztaveného materiálu na sebe podle počítačem navrhnuté předlohy.

Vývojem tiskárny schopné vytvářet předměty i ve stavu beztíže pověřila NASA společnost Made in Space a ta nyní po čtyřech stovkách testů v letadle uměle navozujícím stav nulové gravitace představila svůj model přístroje. Tiskárnu v červnu roku 2014 odzkouší posádka Mezinárodní vesmírné stanice obíhající Zemi ve vzdálenosti 370 km nad povrchem.

3D tiskárna obsluhovaná výzkumníky v simulovaném stavu beztíže 
zdroj: madeinspace.us

Tam zařízení o rozměrech řečnického pultíku najde všestranné využití, protože podle zkoušek je přístroj schopen na místě vytvořit skoro třetinu všech druhů součástek použitých ve stanici. Zásobování stanice by se tak v některých případech omezilo pouze na dodávky náplní do zařízení.

Budoucnost 3D tiskáren však nekončí nasazením na vesmírné stanici, vývojáři hovoří o možném využití při delších letech s lidskou posádkou směřujících třeba na Mars. O spolehlivosti 3D tisku při konstrukci větších zařízení se minulý týden přesvědčila NASA testem funkčního raketového motoru. Evropská kosmická agentura dokonce od začátku letošního roku zkoumá možnost využít 3D tiskárnu na stavbu měsíční základny, a to z materiálu získáného přímo z povrchu samotného Měsíce. 

"Srdce" tiskárny mimo ochranný obal
zdroj: madeinspace.us

Technologií 3D tisku by se také podle NASA dalo tvořit jídlo pro astronauty. Nepředstavujme si však přístroj podobný jídelním replikátorům ze seriálu Star Trek, které na požádání tvořily jídlo alespoň naoko podobné našemu. Reálný protějšek startrekovského replikátoru by nanejvýš na sebe vrstvil dávky různých základních živin a míchal je s dochucovadly. Takovým způsobem lze dnes vyrobit třeba tabulku čokolády nebo pizzu.