Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
zoo ostrqva
FOTOGRAFIE: zoo ostrava

Sloní mládě odmítá pít mateřské mléko

4. February 2014 | Příroda
V ostravské ZOO porodila slonice Vishesh své druhé mládě. Porod trval hodinu a obešel se bez komplikací. Sloní mládě ovšem nemá vyvinutý sací relfex a jeho život je tak v ohrožení. Do pokusu zvýšit šance na její záchranu se včera připojily i další partnerské zoologické zahrady v Liberci a Ústí nad Labem

Mládě se narodilo po 647 dnech březosti. Oproti prvorozenému samečkovi, který se narodil před třemi lety, je mládě výrazně vyvinutější, vitálnější a větší. Vzhledem k tomu, že se malá sloní samička doposud nenapila mateřského mléka od své mámy Vishesh, nedostala do svého organismu v prvních hodinách svého života důležité látky, které by posílily její imunitní systém. Proto se ostravská ZOO obrátila na kolegy v Liberci a Ústí, kde chovají slony indické, zda by nám nepomohli a nepokusili se svým slonicím odebrat krev pro vytvoření plazmy jako zdroje protilátek, které slůně dostane v náhražce mateřského mléka. Při běžném odchovu mláďata přijímají protilátky z mleziva (takzvaného prvotního mléka savců, které se tvoří v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3-5 dní; nazývá se též kolostrum). 

Z obou zmíněných zoologických zahrad se díky nezištné pomoci kolegů podařilo dovézt více než 1 litr čerstvě odebrané krve (z níž jsme získali cca poloviční množství séra) a dalších 450 ml zmraženého séra, které měli kolegové k dispozici z dřívějších odběrů (viz také Facebook Zoo Ústí nad Labem). Toto sérum bylo v průběhu včerejšího večera a noci přidáno do několika dávek mléčné náhražky a bylo slůnětem přijato. 

Stále však platí, že mládě nemá ani zdaleka vyhráno! Takřka jedinou možnou cestou pro jeho zdárný odchov je, že začne pít mléko své matky. Ze zkušeností, které v chovu slonů v celém světě jsou, statisticky jednoznačně vyplývá, že přežívá a dospělosti se dožije jen mizivé procento mláďat, která jsou krmena výhradně jakoukoli náhradou mateřského mléka.