Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
S8000

TESCAN představil nový elektronový mikroskop

2. November 2017 | Technologie
Brněnský výrobce elektronových mikroskopů TESCAN uvádí na trh nový mikroskop TESCAN S8000G. Jedná se o prvního zástupce připravované řady, za níž stojí tři roky intenzivního vývoje a investice v řádu desítek milionů korun.

“TESCAN S8000G je postavený na zcela nových základech a to podle současných trendů v oboru. Kromě technického vybavení jsme vylepšili i ovládání tak, aby bylo možné provádět složité zkoumání vzorku snadno a s extrémní přesností,” uvedl Vratislav Košťál, ředitel výzkumu a vývoje. Nový mikroskop nabízí kromě velkého rozlišení i možnost obrábět vzorek iontovým paprskem nebo jej zkoumat pomocí přídavných detektorů. “Celý systém je postaven tak, aby na univerzální základní konfiguraci bylo možné umisťovat specifické komponenty podle konkrétního použití mikroskopu. Díky tomu přístroj najde široké uplatnění od využití v polovodičovém průmyslu, až po výzkum v biologii,” dodal Vratislav Košťál.

Vývoj mikroskopu včetně jeho softwaru probíhal výhradně v Brně a přístroj je chráněn hned několika celosvětovými patenty. První mikroskop nové řady S8000 rozšiřuje dosavadní portfolio TESCANu a vedení firmy očekává, že se celosvětové roční prodeje budou pohybovat v desítkách kusů. Cena přístroje se pohybuje v řádech milionů, v závislosti na konkrétní konfiguraci. 

Na první pohled mikroskop zaujme také novým, pro TESCAN netypickým designem. “Chtěli jsme tak zdůraznit, že se jedná o novinku v našem portfoliu. Podle prvních reakcí ze zahraničních výstav dává nejen moderní vzhled jasně najevo, že mikroskop svými parametry patří na současnou světovou špičku,” uvedl Vratislav Košťál.