Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Kde by mohl být život?
FOTOGRAFIE: Planety s podobnými podmínkami jako na Zemi. ZDROJ: ESO

Vědci nalezli tři planety, kde by mohl být život

1. July 2013 | Vesmír
Poblíž hvězdy Gliece 667C v souhvězdí Škorpiona jsou podobné klimatické a přírodní podmínky jako kdysi na Zemi. V tom případě by zde byla existence forem života jen otázkou času.

Tým astronomů pod vedením Guilla Anglada-Escudéma a Mikko Tuomima rozšířil výzkumy trojhvězdy Gliece 667, jejíž nejmenší část Gliece 667C se zároveň ukázala jako nejzajímavější. Kolem hvězdy obíhá pět až šest planet, z nichž tři jsou v zóně, ve které je možné uvažovat o existenci životních forem.

Jedním z klíčových parametrů, určujících život na planetě, je její vzdálenost od mateřské hvězdy. A právě v tomto vypadají planetky kolem Gliece 667C více než slibně. Hvězda sama má oproti našemu Slunci zhruba třetinový objem a téměř setinovou svítivost. Spíše si jí tak můžeme představit jako měsíc v úplňku. Všechny potenciálně obyvatelné planety jsou tak mnohem blíže Glice 667C než Země Slunci.

Povrch tří planetek, na kterých by mohl být život, tvoří skály a vzhledem k jejich poloze vůči hvězdě by na nich mohla existovat voda dokonce v kapalném skupenství. Je to vůbec poprvé, kdy byly nalezeny v blízkosti hvězdy hned tři planety, splňující základní podmínky obyvatelnosti.

I kdyby další výzkumy potvrdily podmínky vhodné pro život, lidé se na tyto planety v blízké době nepodívají - jsou totiž vzdálené 22 světelných let od Země. 

ČEP

Další info: 

https://www.universetoday.com/103131/three-potentially-habitable-planets-found-orbiting-gliese-667c/