Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Venezuelský motýl
FOTOGRAFIE: Flickr, www.theatlanticwire.com

Venezuelská můra je hitem internetu

19. July 2013 | Příroda
Jestli se vám hmyz a další drobná havěť hnusí, raději článek rovnou zavřete. Obsahem je totiž skrytá krása nedávno objeveného druhu. Venezuelská můra má tak roztomilý pohled, že porazí i štěňátka a koťátka z Youtube.

Svojský motýlek byl objeven v roce 2009. Jeho nalezení má na svědomí kyrgyzský přírodovědec Arthur Anker z Biškeku, který můru objevil ve venezuelském národním parku Canaima. Následně přidal jeho fotografie na Flickr.

Slavným se ovšem stal až před pár dny, kdy se jeho fotografie začala šířit na sociálních sítích. Malý noční motýl se stal hitem internetu pro svůj netradiční vzhled – má tak trochu bizarní a strašidelná očička, která někomu mohou připadat roztomilá.

Můra patří do čeledi bourcovitých motýlů. Pro tyto motýly je typické mohutné a chlupaté tělíčko s hnědým nebo sivým zbarvením. Je pravděpodobné, že v rámci této čeledě jde o úplně nový poddruh. Jeho jméno v angličtině zní Venezuelan Poodle Moth (Venezuelská pudlí můra) a velikostí nepřevyšuje jeden článek prstu.

I přes podezření, že jde o podvrh, motýl z Venezuely svou existenci úspěšně obhajuje. Spokojeně brázdí vody internetu a nechává lidi, ať se hádají, komu je vlastně nejvíce podobný.

ELA