Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
chocolate hill 1
FOTOGRAFIE: chocolate hill 1

Brněnský Karlík a továrna na čokoládu

3. June 2016 | Společnost
V brněnské továrně na čokoládu Chocolate Hill se voňavé kakaové boby před očima mění v lahodné tabulky čokolády. Filmový Karlík by mohl místnímu čokoládovému mistrovi Antonínu Brančovi, kterému nikdo neřekne jinak než Tony, závidět. Jeho cesta za čokoládou ale nebyla jednoduchá. Tony si o ní musel všechno zjistit. Sám se vydal na plantáže až do Karibiku, sám zrekonstruoval prostory pro novou továrnu na Žižkově ulici a vlastníma rukama si postavil výrobní stroje.

Tony ve své vysněné čokoládovně

Tonyho život byl až donedávna plný zlomů. Před maturitou ho vyhodili ze školy, a tak začal hledat směr, kterým by se mohl vydat. „Přelétával jsem od jedné práce ke druhé. Neměl jsem žádnou vizi, chyběla mi chuť setrvat na jednom místě,“ popisuje. Dělal tak, co se dalo, a nic přitom zdaleka nesouviselo s výrobou čokolády. Stavěl motorky, letadla, pracoval ve výškách na laně nebo tiskl přání na květy růží. Když se začal věnovat montážím chladicích systémů pro výrobní společnosti, chvíli to vypadalo, že se mu podaří rozjet dobrý byznys. Pak přišel pád na dno. Subdodavatel mu nezaplatil klíčovou fakturu a Tony se dostal do dluhů.

Tonyho čokoládovna

Došlo mu, že potřebuje udělat radikální změnu. Sebral tedy svých posledních sedm tisíc korun a odjel do Anglie. Přespával v autě a lámanou angličtinou se snažil najít si pořádnou práci, což se mu po nějaké době  podařilo. „Pracoval jsem ve dne i v noci, o víkendech. Dřel jsem, abych mohl opět stát rovně. Na vzestupu jsem věděl, že až se z toho dostanu, budu žít přesně tak, jak chci já.“ Konečně mohl splatit všechny své dluhy.  Díky neúspěchům a nutnosti postarat se o sebe v cizí zemi se Tony naučil stát si za svým a věděl, že může začít znovu. Žít svůj vysněný život.

Tony a kakaovník

Vysnil si práci, při které bude cestovat a potkávat milé lidi, ale nevěděl, co by to mělo být. Pak ho to jednou napadlo. Čokoláda. „Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Plná vášně, emocí, pozitivní energie, se schopností lidi spojovat. Jenže jsem o ní nic nevěděl.“ Nadšeně si začal zjišťovat, jak vznikla, z čeho se vyrábí a kde rostou ty nejlepší kakaové boby. Když narazil na video s Američanem Mottem Greenem, který si sám pěstuje boby a vyrábí čokoládu, zatoužil se s ním setkat a sdílet svoje nadšení k čokoládě.

Tony mele boby

Ihned si koupil letenku do karibské Grenady a bez pozvání zaťukal na dveře jeho továrny na čokoládu. Ačkoliv sám Green již nežije, jak Tony zjistil, za střechu nad hlavou a trochu jídla nabídl továrně své pracovní nasazení, a mohl se tak přímo na místě naučit vše o procesu výroby čokolády. Na vlastní kůži poznal pěstování a sklizeň kakaových bobů, zjistil, jak se fermentují a správně suší, a konečně byl zasvěcen i do procesu výroby samotné čokolády.

Stroje si Tony vyrobil vlastníma rukama

Tonyho motivace vyrábět vlastní čokoládu v Česku byla tak silná, že se rozhodl vrátit do Anglie a vydělat dost peněz na to, aby mohl svému sladkému snu vdechnout život. Po roce a půl intenzivní práce se vrátil do vlasti, zrekonstruoval prostory v přízemí domu v centru Brna a vlastními silami postavil vybavení na výrobu čokolády. Vznikla Chocolate Hill, domácí továrna na čokoládu, jejímž cílem je dopřát lidem opravdovou chuť čokolády. „Uvědomil jsem si, že v České republice mnoho lidí nemá příležitost ochutnat pravou čokoládu z těch nejlepších bobů světa. Většina se za svůj život setká jen s průmyslově vyráběnou tabulkou čokolády s hromadou jiných přísad. Dal jsem si za cíl to změnit.“ Továrna Chocolate Hill proto vyrábí BIO čokoládu z těch nejkvalitnějších čokoládových bobů odrůdy Criollo a přidává do ní pouze kvalitní třtinový cukr.

A takhle vypadá finální čokoláda

Tonyho láska k čokoládě je hnacím motorem jeho snahy umožnit lidem vychutnat si její autentickou chuť a představit jim celý svět čokolády. Proto nyní plánuje procestovat co nejvíce zemí, ve kterých se pěstují kakaové boby, od Grenady, přes Ekvádor, Trinidad a Tobago, Panamu, Kostariku, mnoho dalších až na Madagaskar. Tím si chce zajistit přístup k nejkvalitnějším bobům z  celého světa a načerpat nové zkušenosti, aby mohl i nadále rozvíjet svoji výrobu.

ZUK

Více se o továrně dozvíte zde: https://www.facebook.com/Chocolate-Hill-1699903730255969/photos