Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Gombolay experiment
FOTOGRAFIE: MIT News

Kdo jsou nejlepší manažeři? Roboti!

31. August 2014 | Technologie
MIT – Temná vize budoucnosti, kdy nám bude šéfovat umělá inteligence, nemusí být zas tak temná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Výzkumníci z MIT zjistili, že lidé jsou ve své práci nejproduktivnější a nejšťastnější, když jim velí umělá inteligence.

Tým pod vedením Matthewa Gombolaya chtěl zjistit, do jaké míry může počítač (předem nakonfigurovaný stroj) úspěšně vést lidi. Simuloval proto podmínky, které by mohly nastat během procesu výroby v továrně – shromáždění a montáž speciálních dílů.

Ustavil proto tři skupiny. První byla ryze lidská, druhá robotická a třetí kombinací člověka a stroje. Úkolem bylo porovnat, kdo nejlépe přiděluje úkoly. Lidé i stroje se ukázali stejně výkonní. Stroje ale byly podstatně účinnější při řešení neočekávaných překážek, které by mohly zpomalovat výrobu.

Paradoxně tak v budoucnu může nastat situace, kdy člověk nebude zadávat příkazy stroji, ale bude příkazy sám přijímat. V takových chvílích pak při své práci může být i podstatně šťastnější. Že nám prozatím šéfují lidé, je pouze zvyklostí, argumentuje Gombolay.

Vědce ovšem nejvíce zarazilo zjištění, že lidé dokonce preferují, pokud jsou jejich kroky jasně řízeny strojem.

Největší přínos by toto zjištění mohlo znamenat například během záchranných akcí, kdy je potřeba se rychle a efektivně rozhodovat.

Odkaz na studii