Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
korunáč
FOTOGRAFIE: Goura scheepmakeri sclaterii

Korunáč dostal partnerku

31. srpen 2014 | Příroda
Ostrava - Největší holub světa s výraznou korunkou na hlavě se v těchto dnech seznamuje se svou o něco drobnější, ale neméně krásnou partnerkou v ostravské zoo.

Mladá samička se postupně zabydluje ve svém novém domově a chovatelé doufají, že v budoucnu se samečkem vytvoří harmonizující pár. Po prvních rozpačitých okamžicích se zanedlouho začali oba ptáci často držet pospolu – procházejí se po zemi a také vedle sebe hřadují v korunách stromů. Dokonce už sdílejí i společnou misku s krmením.

Korunáč Sclaterův

(Goura scheepmakeri sclaterii)

Husté deštné pralesy ostrova Papua obývají největší a nejkrásnější holubi světa. Dosahují délky až 75 cm a hmotnosti i přes 2,5 kg. Jejich nejvýraznějším znakem je vysoká řada peří, která se táhne po hlavě do čela až po týl a tvoří výraznou plochou korunu, která dala těmto ptákům i český název. Korunáč Sclaterův obývá suché i rozvodněné dešťové pralesy v nížinách i podhůří do nadmořské výšky 500 m na jihu ostrova. Žije v malých skupinách tvořených 3-7 ptáky, někdy byly pozorovány i hejna o 30 jedincích. Chováním připomíná spíše hrabavé ptáky, protože většinu dne tráví na zemi, kde sbírá spadané plody, bobule, různá semena a částečně také hmyz. Na večer však vylétá hřadovat vysoko do korun stromů (3-15 m). Zde také hnízdí. Hnízdo bývá ledabyle postavené a samice do něj snáší jedno bílé vejce, které zahřívá 28-30 dní. Po vylíhnutí rodiče krmí mládě sekretem z volete po dobu asi 2 měsíců, pak začíná postupně přecházet na potravu dospělých. Z hnízda vylétává za 30-36 dní.

V Červeném seznamu (IUCN Red List) je veden v kategorii zranitelný (Vulnerable). Domorodými obyvateli byl loven pro maso a ceněno bylo i jeho barevné peří. Když jej však začali ve velkém lovit i přistěhovalci, začaly jeho stavy v přírodě prudce klesat. Současně je ohrožen i úbytkem přirozeného prostředí.


Find us on Google+