Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Štětkoun kamerunský
FOTOGRAFIE: ZOO OSTRAVA

Prasnice z Rotterdamu přijely do Ostravy na námluvy

8. listopad 2013 | Příroda
Sameček štětkouna kamerunského Penji v ostravské zoologické zahradě se již několik týdnů těší ze společnosti dvou samiček, které byly do zoo přivezeny ze Zoo Rotterdam. Samičky jsou o něco menší než Penji. Od prvních chvil to vypadá, že si Penji nové partnerky oblíbil, takže můžeme doufat, že se rodina štětkounů rozroste o nové členy.

Štětkoun kamerunský (Potamochoerus porcus pictus) je velmi pestře zbarvené prase a má poměrně hustou hnědočervenou srst, úzký bílý pás uprostřed hřbetu a protáhlé ušní boltce zakončené štětkou delších chlupů (odtud jeho název).

Patří mezi rychlé běžce a také dobré plavce. Vyskytuje se na západ od řeky Ubangi až k řece Niger. Obývá lesy, křoviny a mokřady, kde má dostatek vody, úkrytů a potravy. Za horka se s oblibou chladí v řekách a tůních.

Prase si partnerky oblíbilo

Živí se podzemními i nadzemními částmi rostlin, ovocem i živočišnou potravou (plazy, ptačími vejci a mláďaty). Za potravou vychází převážně v noci. Žije v malých skupinách vedených dospělým samcem. Výrůstky na hlavě slouží samcům v době námluv jako nárazníky při vzájemných potyčkách.

Samice rodí po 4 měsících březosti až 6 mláďat do hnízd z travin, které si sama buduje.


Find us on Google+