Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Varan modrý

V ostravské zoo se rozmnožil vzácný varan modrý

20. říjen 2013 | Příroda
Samička varana modrého poprvé po dvou letech chovu v Zoo Ostrava snesla vejce, ze kterých se vylíhla tři mláďata. Varan modrý se ve volné přírodě vyskytuje pouze na malém ostrově Batanta. Jeho odchov v zajetí je proto spíše raritou.

Pět nakladených vajec bylo přemíštěno z expozice v pavilonu Papua do inkubátoru v chovatelském zázemí. Důvodem je skutečnost, že rodičovská péče u většiny plazů spočívá pouze v nakladení vajíček. Po vylíhnutí jsou plazí mláďata zcela samostatná, takže péči rodičů nevyžadují. Naopak by hrozilo, že by mohla být svými rodiči považována za kořist a tudíž pozřena.

Po několika dnech bylo jedno z vajec vyřazeno, protože nevypadalo dobře. Bylo scvrklé a začalo plesnivět. Další ale vypadala v pořádku. Po téměř pěti měsících, se vylíhlo první mládě. Bohužel ale bylo slabé a po čtyřech dnech uhynulo. Zbylá tři mláďata byla v pořádku a životaschopná. Vážila 11-12 g. Nyní už mladí varánci měří přes 35 centimetrů. Stále však zůstávají v chovatelském zázemí. Jejich potravu tvoří hmyz (cvrčci, sarančata) a malí hlodavci.

Varan modrý (Varanus macraei) se vyskytuje pouze na ostrově Batanta (západně od hlavního ostrova Nová Guinea). Dorůstá délky něco přes jeden metr, přičemž 2/3 celkové délky tvoří ocas. Jako druh byl popsán teprve nedávno, v roce 2001. Dříve se totiž myslelo, že se jedná o podivně zbarveného varana smaragdového. O jejich početních stavech v přírodě se mnoho neví. Zatím tedy není zařazen v Červeném seznamu ohrožených druhů, není ale vyloučeno, že může patřit ke kriticky ohroženým druhům. A to i s ohledem na to, že ostrov Batanta je poměrně malý a varan modrý se ve volné přírodě nevyskytuje nikde jinde na světě (je endemitem). Velmi vzácně se chová i v zoologických zahradách a odchovy mláďat jsou proto velkým úspěchem.

Zdá se, že první generace mláďat nebude poslední. Po opětovném páření jsou v inkubátoru další dvě vejce…


Find us on Google+