Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Pardál
FOTOGRAFIE: ZOO Ostrava

V Ostravě se narodila koťata pardála

8. leden 2014

Matka obou pardálích slečen je samice Yala, která zkušeně o své v pořadí třetí potomky pečuje. Před nimi úspěšně odchovala již dvě mláďata (v roce 2011 první a v roce 2012 druhé). Novinkou v tomto případě nebyl jen dvojnásobný počet mláďat ve vrhu, ale také skutečnost, že tentokrát se Yala při porodu překvapivě neuchýlila do porodní boudy snímané kamerou, ale porodila do hnízda, které si vytvořila v rohu vnitřní ubikace vystlané štěpkami. Do venkovního výběhu se malé slečny ještě neodvažují.

Pardál obláčkový (Neofelis nebulosa), dříve zvaný též levhart obláčkový, je nejmenším zástupcem podčeledi velkých koček. Obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V oblasti Himálají vystupuje až do výšky 2 500 m n. m. Na celém území jeho výskytu  dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi (přes 10 % plochy za posledních 10 let). Kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožuje tuto krásně zbarvenou kočku nelegální lov a obchod s její kožešinou a kostmi. Její počty v přírodě jsou odhadovány na 10 000 jedinců. V Červeném seznamu (IUCN Red List of Threatened Species) je vedena jako zranitelný druh (Vulnerable). 


Find us on Google+