Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
magic
FOTOGRAFIE: zdroj: magic.wizards.com

Karetní hra Magic je nejsložitější hrou na světě. Ukazuje to nová studie

10. May 2019 | Společnost
Karetní a sběratelská hra Magic: The Gaghtering se stala podle nového výzkumu nejkomplexnější a nejsložitější hrou na světě. Na rozdíl od šachů totiž neexustuje algoritmus, který by dokázal určit vítěze.

„Bože, tohle hrály děcka na základce,“ slyšel jsem výsměch z úst skupiny třicátníků, kteří mě přistihli při partičce Magiců v hospodě. Hra spatřila světlo světa v roce 1993, v České republice se objevila o rok později. Obvykle proti sobě bojují dva hráči, kteří představují čaroděje. Ti se za pomoci kouzel a kreatur snaží udolat nepřítele. I proto se pro mnohé stala hra symbolem aktivity, kterou provozují podivní geekové ve flanelových košilích a metalovém oblečení.

Nevím, do které kategorie spadám já osobně, sám jsem však hru začal hrát teprve před třemi lety, takže mě ona základková éra, kdy se Magicy dostávaly do celého světa, úspěšně minula. Jednak má angličtina na prvním stupni základní školy určitě nestačila na hru samotnou. Za druhé se, pro dítě školou povinné, nejednalo o zanedbatelnou investici. Hru jsem objevil, když kamarád na půdě našel právě onen historický balíček z dob minulých. A z něčeho, co začalo jako recese, se stala pravidelná zábava.

trailer na poslední edici

Většina karetních, deskových a vlastně i počítačových her mě nebaví. Stojí na algoritmu, který po chvilce omrzí a přestane bavit. Tímto však magicy netrpí. Každý půlrok vyjde nová edice, která rozšíří stávající karty (v současnosti cca 20 000) o nové schopnosti. To vyžaduje většinou doplnění pravidel. Hra se tak neustále vyvíjí a nikdy není stejná. 

Tenhle fakt teď potvrdila nová studie. Alex Churchill z Cambridge se svým týmem spočítali, že Magicy vlastně nejdou spočítat. „Je to poprvé v historii, kdy se ukázalo, že na světě existuje hra, pro kterou je určování vítězné strategie nevypočitatelné,“ říká vědec.

Studie přináší nové výzvy pro základní otázky z teorie her, které předpokládají, že každá hra musí být vyčíslitelná. Mocní mágové z Magiců tak tyto představy boří.

zdroj:magic the gathering

Wiki:

Magic: The Gathering je sběratelská karetní hra. Každý z hráčů hraje se svým vlastním balíčkem karet, který je u každého hráče jiný. Hráč si svůj balíček sestavuje z karet, které koupí nebo vymění s jinými hráči. Karet je velké množství a neustále se vydávají další. Jednotlivé karty mají mezi hráči různou cenu – karta je tím dražší, čím silnější je ve hře a čím menší počet těchto karet se vytiskl. Není však možné vyhrát jen díky nákupu těch nejdražších a nejlepších karet; jednotlivé karty v balíčku spolu musejí spolupracovat a navíc každý balíček je proti některým balíčkům silný a proti jiným zase slabý.

Ref: arxiv.org/abs/1904.09828 : Magic: The Gathering Is Turing Complete

autor: Adam Faik