Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Babettaci na cestách
FOTOGRAFIE: babetta

Na Babettě k Černému moři

19. August 2014 | Společnost
Brno/Rovečné - „Je to jeden z nejnespolehlivějších strojů, co se u nás vyrobil. Byla to velká výzva,“ vysvětluje Tomáš Prudký, jeden z cestovatelů, kteří se na babettách vydali k Černému moři. Z cesty se s pěticí kamarádů vrátil minulý týden. Všechny stroje kupodivu dojely.

Studenti z Brna pochází z Rovečného na Vysočině, kde i celý nápad vznikl. Na cestu dlouhou 3 600 km se vydali 25. července a v sedle strávili 17 dní. Během nich projeli Českou republiku, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Chorvatsko, Srbsko, Rumunsko a Bulharsko.

Mopeďáci s sebou neměli žádné doprovodné vozidlo, které by jim vezlo třeba náhradní díly. Vše co potřebovali si vezli sami. I proto měli obrovské štěstí, že nemuseli řešit žádnou vážnější opravu. „Nejhorší byly opravy spojek a upadlý výfuk. Jinak se jednalo o běžnou údržbu,“ popisuje další člen expedice Libor Vávra a dodává: „Potkávali jsme se s ostatními motorkáři, kteří obdivovali, že jedeme všichni dohromady. Museli jsme na sebe totiž neustále čekat, což nás hodně ze začátku zdržovalo. Pak už jsme si stanovili systém a bylo to v pohodě.“

I když má babetta spotřebu pouze 2 litry na 100 km, byl to právě benzín, který byl nejdražší položkou celého výletu. Průměrnou rychlostí 42 km/h skupina denně ujela 210 km, což při nepohodlnosti sedla byla jedna z nejnepříjemnějších věcí na celé cestě.