Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
V Česku hrozí zánik čajoven
FOTOGRAFIE: Čajovna za zrcadlem

Konec čajoven v Čechách

25. August 2014 | Společnost
Čajovnám v České republice hrozí záník. Schválení navrhované verze protikuřáckého zákona totiž znamená i úplný zákaz vodních dýmek, na kterých je většina těchto podniků ekonomicky závislá. Skoro pět set čajoven přitom zaměstnává tisíce lidí.

Do poslanecké snemovny míří protikuřácký zákon. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se již rozkoukal ve svém úřadě a rozhodl se oprášit starý návrh Leoše Hegera. Pokud by tento návrh (mimo jiné zakazující kouření všeho kromě e-cigaret ve všech hostinských zařízeních, tedy i čajovnách) prošel, znamenal by úplný zákaz kouření vodních dýmek ve všech čajovnách a de-facto likvidaci většiny z nich.

Klasičtí kuřáci si mohou dopřát svoji cigaretu na ulici, doma či před svým oblíbeným podnikem. Jejich osobní náklady na kouření zůstanou po přijetí zákona nejspíš stejné. Ale k přípravě vodních dýmek je nutné vybavení, které si málokdo může či chce dovolit, a které poskytují právě čajovny.

"Pro restauraci, hospodu či kavárnu nepředstavuje zákaz kouření přímé ohrožení příjmů – zákazníci tam chodí hlavně kvůli jídlu, pití a společnosti. Vodní dýmky jsou ovšem jednou z nejdůležitějších částí příjmů většiny čajoven. Investovali jsme do dýmek, tabáků a dalšího příslušenství, třeba i stavebních úprav, hodně peněz," uvedl za brněnskou Čajovnu za zrcadlem Jindřich Cinka.

Tabáková směs do vodních dýmek se zvolna spaluje při mnohem nižší teplotě než například tabák v cigaretě, kvalita i kvantita škodlivých látek v dýmu je proto odlišná. "Tyto látky kuřák inhaluje dobrovolně a vědomě, ale na rozdíl od kuřáků cigaret neobtěžuje své okolí škodlivým a dráždivým kouřem, jehož zápach se tak obtížně odstraňuje z oblečení či vlasů," argumentují majitelé čajoven.

Okolo neškodlivosti vodních dýmek panuje řada pověr a polopravd. Řada kuřáků totiž přeceňuje filtrační vlastnosti vody. Podle Cinky je i proto úkolem čajoven také zvýšení informovanosti o škodlivosti kouření vodních dýmek.

Diskutovat nad zákonem můžete nad petičními archy, které jsou ve většině měst. Popř. zde na internetových stránkách.