Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
zrekonstruovaný sál hvězdárny
FOTOGRAFIE: zrekonstruovaný sál hvězdárny

Digitárium otvírá bránu do vesmíru

31. October 2013 | Vesmír
Hvězdárna a planetárium v Brně otvírá jednu z nejmodernějších projekcí – Přírodovědné digitárium. To návštěvníky zavede nejen za toulkami po vzdálených hvězdách a galaxiích, ale poslouží i k popularizaci dalších vědních oborů.

Současné technologie nabízí doposud nevídané možnosti. Projektor digitária promítá obraz v rozlišení 4K na projekční plochu, jejíž průměr je 17 metrů. K tomu je potřeba 21 výkonných počítačů, které se skrývají pod hlavním sálem. „Výkon jednoho počítače je pak asi čtyřicetkrát vyšší, než u běžných domácích zařízení,“ uvedl vedoucí technik Tomáš Hladík. Díky projekci, která návštěvníky obklopuje, navíc získáte pocit, že jste přímo v ději.

Pokud nejste fandové vesmírných témat, čekají na vás i další projekce a akce. „Nebudeme se omezovat výhradně na astronomická témata, ale budeme se věnovat i jiným přírodovědným oborům nebo ryze uměleckým počinům, uvedl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

projektor Chronos II

Obsluha digitária

počítače a server

ukázka z projekce

Celý projekt stál téměř 60 milionů korun. Na světě existuje pouze několik málo výrobců této technologie, stejně jako digitárií samotných. Brno se tak zařadilo mezi města jako jsou například Hamburg, Paříž, Toulouse nebo Varšava.

Digitárium v číslech

  • 48 milionů milimetrových dírek má akutstická projekční plocha

  • 21 počítačů generuje obraz

  • 1, 64 milionů hvězd je zaneseno do databáze

  • 13, 17 milionů pixelů je rozlišení zobrazovacího systému

  • 13 gigabitů je datový tok k projektorům

  • 189 nastavitelných sedadel

Více informací, stejně jako rezervace na jednotlivá představení, můžete najít na www.hvezdarna.cz