Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Hubbleův vesmírný dalekohled
FOTOGRAFIE: wikipedia.org

Fotoalbum, které bude vesmír jednou ukazovat vnoučatům...

23. September 2013 | Vesmír
... aneb nejkrásnější fotografie pořízené Hubbleovým teleskopem. Od momentu, kdy Američané vypustili do vesmíru Hubbleův teleskop, uplynulo už více než dvacet let. Jím pořízené snímky vesmíru zůstávají dodnes tím nejkrásnějším pohledem na svět za hranicí zemské atmosféry.

Hubbleův vesmírný dalekohled je používán k fotografování už od roku 1990, kdy ho do kosmu vynesl americký raketoplán Discovery. Nádherné ostré snímky vzdálených galaxií vytváří díky tomu, že se nachází mimo zemskou atmosféru. Za svou existenci přispěl dalekohled k početným objevům.

V roce 2010 pořídil Hubbleův teleskop snímek Mlhoviny Laguna (Lagoon Nebula). Nachází se v souhvězdí Střelce a v jejím středu se tvoří nové a nové hvězdy. Mlhovina o šíři tří světelných let připomíná barevnou dýmovou clonu.

Snímek ze série tzv. Hubbleových hlubokých polí je jedním z nejcennějších snímků vesmíru vůbec. Představuje to nejvzdálenější, co bylo lidstvo schopno vyfotografovat. Některé ze světelných objektů na snímku jsou nejkompaktnější galaxie ve vzdáleném vesmíru. Jsou od nás tak vzdálené, že rozdíl mezi tím jak je vidíme na snímcích a jak vypadají ve skutečnosti, je biliony let.

Spirálovitá mlhovina leží na okraji malého souhvězdí Canes Venatici.

Jenom plyny a prach tvoří oblast, ve které vznikají nové hvězdy. Modrá barva mlhoviny je způsobená přítomností vodíku. Kolébka hvězd a hvězdiček s názvem LH 95 je od nás vzdálená 160 tisíc světelných let.

Fotografie zachycuje hvězdu na pokraji zániku. Hvězda Eta Carinae je, či byla, stopadesátkrát větší než naše Slunce a čtyřikrát jasnější, což ji dělá jednou z nejjasnějších známých hvězd ve vesmíru. Hvězda je velice nestabilní a výbuchy jsou u ní velmi časté i přesto, že poslední z nich se odehrál v první polovině devatenáctého století.

I když se tenhle hvězdný roj nachází od Země téměř třicet tisíc světelných let, pořád je součástí galaxie Mléčné dráhy. M80, jak se nazývá, tvoří tisíce hvězd vzájemně se přitahujících vlastní gravitací. Červeně zbarvené hvězdy na snímku jsou obří hvězdy na sklonku života.

Malé seskupení hvězd Pismis 24 leží na okraji mlhoviny v souhvězdí Štíra. Některé z hvězd vytvářejí ultrafialové záření. Nejsvětelnějším objektem na fotografii, i když se to nezdá, jsou vlastně dvě hvězdy, oblétající jedna druhou.

Snad nejznámějším snímkem Hubbleova teleskopu je mlhovina Orion. Hra světla a barev je kombinací práce ultrafialového záření a hvězdných větrů. V centru mlhoviny se nachází Trapezium, seskupení monstrózně velkých hvězd. Fotografie byla pořízena v roce 2010.

To, co možná připomíná hru ohňostrojů, je ve skutečnosti exploze hvězdy v sousední galaxii. Ze zbytků hvězdného materiálu se může urodit několik stovek dalších hvězd.

Jenom studený plyn a prach vytváří na snímku nádherný obraz téměř mytické postavy. Mlhovina Orel je rodištěm hvězd, které vznikají ze studeného vodíku.

ZDROJ: NASA

ELA