Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Cestovani warpem
FOTOGRAFIE: nasa.org

NASA testuje nový pohon – rychlejší než světlo

4. May 2015 | Vesmír
Ještě donedávna byla myšlenka letu na vzdálenější planety a do jiných galaxií pouze utopií v rámci žánru sci-fi. Poslední pokusy NASA ale dokázaly urychlit částice podstatně rychleji, než je rychlost světla. Za pomoci tzv. EmDrive rezonanční komory.

EmDrive je název projektu mezihvězdného pohonu. Jeho výhody oproti jiným takovým zařízením jsou, že je elektrický, nemá žádné pohyblivé části a nepotřebuje žádné těžké palivo pro pohyb. 

Projekt byl představen britským leteckým inženýrem Rogerem J. Shawyerem v roce 2006. Až nyní však NASA potvrdila jeho funkčnost.

Velice zjednodušeně by se fungování takového pohonu dalo přirovnat k tomu, který používali v seriálu Star Trek, tedy „warpu“. „Vědci testovali dva zkušební články, přičemž jeden byl vyroben tak, aby táhl, zatímco druhý ne. Poté měřili jejich generovanou sílu,“ uvádí zpráva NASA.

Byli přitom schopni přitom dosáhnout stabilního prostředí, kdy částice mohou překračovat hranici světelné rychlosti.

Cestování vzdáleným kosmem nemusí už být pouze sci-fi

Zdroj: Youtube.com

Tím, že by byl nový možný pohon na elektřinu, mohly by k jeho oživení stačit pouze solární panely. Lidské posádky vesmírných lodí by se tak mohly dostat na jiné planety během pár minut. Letenky by navíc nebyly „jednosměrné“.

Vědci se nicméně shodují, že pokud by nová technologie plně fungovala, bude trvat ještě roky, než se jí podaří vybavit vesmírné lodě a rakety. 

Pokud vás zajímají technické podrobnosti, můžete si je přečíst v publikaci ke článku zde.