Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Slunce se chystá obrátit polaritu
FOTOGRAFIE: NASA

Magnetické pole Slunce se chystá otočit „vzhůru nohama“

6. August 2013 | Vesmír
Jen tři měsíce nás dělí od kompletního otočení slunečního magnetického pole.

Magnetické pole naší nejbližší hvězdy se otáčí v přibližne jedenáctiletých cyklech. Podle informací zveřejněných na stránkách NASA se nynější cyklus uzavře už za několik týdnů. „Tato změna způsobí řetězovou reakci napříč celým solárním systémem,“ tvrdí solární fyzik Todd Hoeksema zo Stanfordské univerzity.

Na vrcholu cyklu totiž Slunce reorganizuje svoje magnetické pole, čímž dochází ke vzájemné výměně pólů. Takzvaným solárním maximem se tak uzavře polovina slunečního cyklu. Co přesně se ale se slunečním magnetickým polem uděje? Fyzik Phil Scherrer, rovněž ze Stanfordu, vysvětluje: „Polární magnetická pole Slunce se oslabí až na nulové hodnoty a následně se objeví znovu, jen s opačnou polaritou.“

obrácená polarita slunce

zdroj: NASA

I když Scherrer upozorňuje, že jde o běžný opakující se jev, přece jen to je velká událost. Pole slunečního magnetického působení má ohromné rozměry a sahá až za Pluto. Když dochází ke změně polarizace, vlnění může podle fyziků způsobit bouřlivé počasí ve vesmírném prostoru kolem naší planety.

Čím blíž je vrchol slunečního cyklu, tím víc de zdá, že změna polarizace se neděje synchronizovaně. Zatímco severní pól už změnil polarizaci, jižní se k tomu zatím jenom blíží. „Brzy se vymění oba póly a začne druhá polovina procesu,“ dodává Scherrer.

Zdroj: www.science.nasa.gov