Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona
FOTOGRAFIE: Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Na Marsu je tekoucí voda ... a možná i život

29. September 2015 | Vesmír
„Mars není pustá planeta, jak jsme si doposud mysleli. Za jistých okolností je zde tekoucí voda,“ uvedl specialista na planetární výzkum Jim Green. Vědci se zaměřili na záhadné tmavé pruhy na stěnách kráterů, které se objevují vždy v letních měsících. Podle NASA se jedná o potoky dlouhé až stovky metrů.

Teploty a atmosférický tlak na Marsu jsou rozdílné od podmínek na Zemi. Vědci se proto domnívali, že se voda na rudé planetě vyskytuje pouze ve formě ledu a par. „Za jistých okolností“ zde ovšem může být i tekoucí voda - díky minerálním solím se bod mrazu v letních měsících snižuje o 80 stupňů Celsia.

Černé pruhy jsou tekoucí "řeky" na Marsu.

Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Teplota těchto kapalin je -70 stupňů Celsia. V takové zimě nepřežijí žádné mikrobiální organismy, které známe ze Země. Zároveň, pokud by zde nějaký organismus žil, byl by vystaven vysokým dávkám kosmického záření. Je však možné, že nějaké organismy žijí pod povrchem, kde jsou podmínky podstatně příznivější.

Tekoucí vodu našlo vozítko Curiosity, které má na sobě meterologickou stanici (Rover Environmental Monitoring System - REMS). Ta dokáže měřit relativní vlhkost a teplotu svého okolí. Sonda tak v podstatě zaznamenala koloběh vody. Fotografie pak přinesl satelit Mars Reconnaissance Orbiter.

Voda teče z vrcholků hor a kráterů, kde jsou minerální soli.

Image Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

„Na černých linkách tak v podstatě můžeme sledovat koloběh vody na Marsu. Doposud jsme si mysleli, že něco podobného je možné pouze na Zemi díky atmosféře a dešti,“ uvedl Javier Martin-Torres, vedoucí výzkumu REMS.

Dosavadní zjištění je pouze špičkou ledovce. Nemusí znamenat pouze možnosti mimozemského života, ale je zároveň výzvou v možné kolonizaci Marsu. Kde je voda, je i kyslík, který může posloužit lidstvu pro přežití v nehostinných podmínkách.