Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
QR kód 1
FOTOGRAFIE: QR_1

Až zemřete, zbydou z vás jedničky a nuly

14. May 2015 | Společnost
Na českých hřbitovech se začala objevovat zajímavá novinka. Jsou to digitální náhrobky, které o zemřelém dokážou uchovat podstatně více informací, než jen jméno, datum a rok narození.

Na Olšanských hřbitovech byl odhalen vůbec první digitální náhrobek, který patří otci české žurnalistiky Karlu Havlíčku Borovskému. Jedná se o decentní QR kód, který je připevněn na klasický kamenný pomník. Díky své černo-bílé barvě nepůsobí na náhrobku nikterak rušivě. Instalace je přitom velice jednoduchá.

Data je velice snadné zobrazit

Pomocí například chytrého telefonu můžete zobrazit podrobnější informace o nebožtíkovi. Můžete také požádat všechny, kteří danou osobu znali, aby zaslali fotky, sepsali své memoáry, poslali videa. Tyto informace jsou potom uloženy na serveru zivotpozitove.cz a na základě QR kódů je můžete z náhrobku zobrazit.

„Proč se nevěnovat ještě za života tomu, co bude po něm?, “ ptá se autor projektu Tomáš Studeník a dodává: „Proč nedat vědět našim dětem, co je pro nás v životě důležité, co nás tady baví a co nám život dává. Jednou by se mohly chtít zeptat. Ale budeme moci odpovědět?“

autor projektu Tomáš Studeník

Myšlenka vzbuzuje nadšení i mezi hrobaři a kameníky. „Digitální náhrobek je dobrá věc, protože samotné jméno na pomníku nic neříká. Většina potomků, kteří převezmou správu hrobu v budoucnu, absolutně neví, kdo je v jejich rodinných hrobech pohřben. Digitální náhrobek nám dává možnost se o našich blízkých dozvědět víc,“ říká kameník Pavel Tošnar.

Jak ukazují sociologické průzkumy, Češi jsou velice konzervativní, co se debat o pohřebních rituálech a celkově smrti týče. Mnohem častěji o těchto tématech diskutují na internetu než v reálném životě. Digitální náhrobek proto může pomoci toto tabu překonat. 

Twitter – smrt na denním pořádku

V rámci monitoringu internetu a sociálních sítí byly také zjištěny další zajímavé skutečnosti. „V počtech příspěvků o smrti vede jednoznačně Twitter, což je docela zajímavé zjištění. Po Twitteru jsou to hlavně internetová fóra a stejný či velmi podobný objem příspěvků o smrti pak má Facebook, blogy, videa či zpravodajství,“ komentuje analýzy Tomáš Studeník.

Středa – půlka týdne vyvolává v lidech černé myšlenky

V průběhu dnů v týdnu se o smrti hovoří nejvíce ve středu. Nejméně smrťácké dny jsou pátek a sobota, zajímavé ale je, že absolutně největší frekvence debat o smrti probíhá ve středu mezi 16 a 20 hod. Monitoring sociálních sítí na téma smrt probíhal ve druhé polovině roku 2014.