Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Konec prokrastinace
FOTOGRAFIE: ZDROJ: Flickr, dKalo

Zatočte s prokrastinací

29. October 2013 | Společnost
Jak na všudypřítomnou prokrastinaci? Článek z dílny online.muni.cz, zpravodajského portálu Masarykovy univerzity radí, jak se naučit soustředit a nenechat se rozptylovat během práce.

Ať už se učíme nebo pracujeme, neustále nás něco vyrušuje. Telefon, e-mail, sociální sítě, televize, spolubydlící či kolegové. Všechno nám pak trvá dlouho. Přitom by se ale stačilo plně se soustředit na úkol, který máme právě před sebou, a zvládli bychom ho snadněji, rychleji a efektivněji. Jak toho ale docílit?

1. Rozdělte si svůj čas

Stanovte si, kdy se budete jen učit či jen pracovat a kdy budete komunikovat a konzumovat (blogy, sociální sítě, ...). A snažte se tyto časy striktně oddělovat. Ano, není to tak jednoduché, jak se řekne, zkrátka to ale pomáhá.

Každému vyhovuje něco jiného, důležité je začít: například osvědčený způsob nabízí technika zvaná Pomodoro nebo aplikace Focus booster, kdy jednoduše používáte kuchyňský časovač na 25 minut práce či učení a 5 minut odpočinku, a tyto cykly střídáte. Někomu může vyhovovat delších 40 minut soustředění a 10 až 20 minut pauzy.

Zkoušejte a najděte si vlastní rytmus. Ale jakmile si jej určíte, nepodvádějte. S měřením času na jednotlivé úkoly pomůže například aplikace Toggl. „Hlavní je nezapomenout do plánu zahrnout pauzy, které jsou aspoň pro mě dobrým motivačním faktorem,“ dělí se o svou zkušenost absolventka biologie Zuzana Kabrhelová.

2. Odstřihněte se od rušivých vlivů

Souvisí to s prvním bodem. Ve chvíli, kdy tvoříte seminárku, zavřete Facebook, e-mail i zpravodajský portál. Nejlepší je odpojit se od internetu úplně, ale někdy to zkrátka není možné: pak si aktuální zdroj otevřete do nového okna, roztáhněte na celou plochu, abyste neviděli ostatní záložky v prohlížeči ani ikony na pozadí, a soustřeďte se pouze na daný text. Přeskočte na další, až skončíte s tím aktuálním.

A pokud se sami od online nástrah odstřihnout nedokážete, pomohou chytré programy. Třeba pro Mac existuje nástroj SelfControl, na kterém si nastavíte dobu, kdy vás počítač nepustí na vámi určené rušivé weby, nebo nástroj Freedom pro Mac i Windows, který vás natvrdo odstřihne od internetu na zvolenou dobu.

3. Stanovte si hlavní úkoly dne

Ať už to nazvete todo listem nebo jinak, určete si hned ráno nejdůležitější úkoly na daný den, a co nejdříve se do nich pusťte. Jak radí autor knihy Soustředění Leo Babauta, ideálně ještě dřív, než začnete kontrolovat e-mail a novinky na sociálních sítích. Vždy se koncentrujte maximálně na přítomný úkol, jako kdyby v tu chvíli nic jiného neexistovalo. A platí to nejen pro studium či práci, ale i osobní život. Babauta sám má šest dětí, takže moc dobře ví, o čem mluví.

4. Zjednodušujte, zužujte

Spousta studentů si nabírá víc aktivit, než může reálně stíhat. Škola, brigáda, neziskové projekty, vedení sportovního týmu, zapojení do občanských iniciativ... Na jednu stranu obdivuhodné, na druhou stranu těžko zvládnutelné. Neseďte na mnoha židlích naráz a naučte se říkat ne. Plné soustředění se na to, co je pro vás skutečně důležité, dává mnohem větší smysl.

ZDROJ: FLICKR.COM

5. Studijní a pracovní pořádek

Udržujte si své okolí co nejvíce čisté a uklizené. Tím není myšleno, abyste prokrastinovali každodenním úklidem, ale spíše to, abyste měli obecně okolo sebe méně věcí. Volný prostor podporuje soustředění a neodvádí pozornost.

Celý článek k přečtení na:

https://www.online.muni.cz/student/3957-10-tipu-jak-se-znovu-naucit-soustredit#.Um-YiJGkv4s

AUTOR: MONIKA STACHOŇOVÁ