Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Focení sítnice
FOTOGRAFIE: peekvision.org

Doktor telefon pomáhá léčit oční onemocnění

19. August 2013 | Technologie
Oko je nejen do duše okno. Na tuto starou moudrost pamatují britští vývojáři nové aplikace pro chytré telefony. Aplikace vytvoří z telefonu přenosnou soupravu pro diagnózu očních onemocnění. Takové zařízení zlepší přístup k lékařské péči obyvatelům zemí Třetího světa a nebude vyžadovat kvalifikovanou obsluhu.

Projekt PEEK (Portable Eye Examination Kit) spojuje pracovníky britských univerzit a oční specialisty, aby vyvinuli zařízení umožňující pohodlně a hlavně levně zprostředkovat lékařskou péči i těm nejchudším. V jeho rámci vyvíjená aplikace požadavky splňuje na výbornou, díky ní by mohl telefon za cca 10 tisíc korun nahradit těžko přenosné přístroje v hodnotě několika milionů.

Aplikace umožní pacientovi projít standardním očním testem známým z ordinací, při kterém se bude snažit číst z displeje stále zmenšující se text. Pacientům s horším zrakem bude moci telefon po připojení dodatečného příslušenství změřit i počet dioptrií.

Zdroj: peekvision.org

Hlavní přínos aplikace však spočívá v možnosti získat pomocí vestavěného fotoaparátu snímky sítnice. To umožní specialistům na dálku diagnostikovat onemocnění jako šedý či zelený zákal, diabetickou retinopatii, tedy poškození cév vyživujících sítnici, a různé degenerativní projevy sítnice.

Právě tyto nemoci, pokud nejsou včas rozpoznány a léčeny, způsobují zhoršení zraku až slepotu. Podle Světové zdravotnické organizace mezi námi žije skoro 40 milionů slepých, přičemž včasnou léčbou by šlo ztrátě zraku zabránit u čtyřech z pěti existujících případů. Není divu, že v rozvojových zemích žije celých 90 procent světové populace zrakově postižených.

Zdroj: peekvision.org

V současné době probíhá testování aplikace v keňské oblasti Nakuru. Tým pracovníků snímá oči pacientů jak telefonem, tak pro porovnání i standardními lékařskými přístroji. Sebrané snímky jsou pak odesílány k vyhodnocení specialistům z Moorfieldské oční kliniky v Londýně. Doposud byla sebrána data od pěti tisíc pacientů. Zkušební měření budou probíhat ještě po zbytek roku.

gmb