Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Chirurgické brýle
FOTOGRAFIE: Photo by Robert Boston / Image courtesy of Washington University School of Medicine

Nové brýle umožní lékařům vidět rakovinu

13. February 2014 | Technologie
High - tech brýle, které vyvinuli vědci v Washington University School of Medicine v americkém St. Louis, umožní chirurgům přesnější odstranění rakovinou zasažené tkáně. Po nasazení brýlí a vstříknutí speciálního kontrastního roztoku vidí lékař rakovinné buňky modře.

Tato technologie, která je tak nová, že zatím ještě není pojmenovaná, byla poprvé úspěšně použita 10. února 2014. Velkým problémem rakovinných buněk byla skutečnost, že jsou jen velmi těžce rozeznatelné od zdravých, a to dokonce i při vysokém zvětšení. Zároveň zbloudilé buňky nádoru představují velké riziko při rekonvalescenci. Současná standardní operace totiž probíhá tak, že chirurg kromě nádorových buněk odstraní i část sousední tkáně, která se následně posílá na patologický rozbor do laboratoře. Jestliže se prokáže přítomnost potenciálně nebezpečných buněk, je doporučována další operace se stejným postupem. 

"Přestože tato technologie je teprve na počátku, první výsledky jsou povzbuzující. Představte si ten úspěch, kdy se díky těmto brýlím sníží pravděpodobnost další operace a s ní související úzkostí a bolestí," uvedl Julie Margenthaler, který první operaci vedl. 

Kromě vyššího komfortu pro pacienty by tak využití speciálních brýlí znamenalo i úspory času a nákladů zdravotnických zařízení a lékařů. Podle Margenthalera například 20 - 25 procent pacientů s rakovinou prsu prodělá druhou operaci.

Brýle by podle dosavadních výsledků mohly být schopny vizualizovat nádor o průměru 1 mm, což je normálním okem nerozeznatelné.