Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
myo ovadač
FOTOGRAFIE: MYO, Thalmic Labs

Ovládejte svět bez dotyku

4. November 2013 | Technologie
Novou vlnou na poli pohybových ovladačů je projekt MYO od Thalmic Labs. Nová ovládací sestava má konkurovat takovým zaběhnutým matadorům jakými jsou průkopník v oboru ovládání pohybem Razer Hydra nebo veleúspěšné příslušenství k Xboxu 360 – Kinect.

Přístroj jen o něco větší než náramkové hodinky vyhodnocuje elektrické impulsy vytvářené pohybem svalstva předloktí. Takhle je přístroj schopen zachytit pohyb jednotlivých prstů, zápěstí nebo otáčení a pohyb celé ruky. Informace pak odesílá technologií Bluetooth. Přístroj bude schopný ovládat různou elektroniku od iPhonů po Mac nebo zařízení s Androidem až po obyčejný počítač běžící pod operačním systémem Windows.

MYO slibuje na rozdíl od zaběhnutých přístrojů naprostou volnost pohybu. Díky spojení přes Bluetooth tak uživatel nebude omezen v pohybu zorným polem kamerového snímače jako u Kinectu nebo dokonce kabelem jako v případě Hydry.

Další jasnou výhodou MYO, kterou se odlišuje od konkurence, je rozšíření působnosti mimo pole počítačových a platformových her. MYO slibuje možnost ovládat různé programy přehrávající videa nebo prezentace. Ambiciózní je také nápad využít zařízení i k dálkovému ovládání takových věciček, jakými jsou čtyřrotorové modelářské helikoptéry typu Parrot AR.Drone.

Náramek je jen o něco málo větší než hodinky

Jasnou nevýhodou nového produktu bude tak jako u každé novoty systémová podpora. Zatímco Kinect vytvářený Microsoftem má své využití jisté a Hydra nyní slaví úspěchy optimalizací pro takové herní lahůdky jako jsou střílečka zombíků Left 4 Dead nebo druhý díl logické hry Portal, MYO teprve čekají jednání s vývojáři her a aplikací. Do té doby bude specifičtější využitelnost odkázána na nadšené moddery šťourající se v zdrojových kódech programů a her. V případě nedostatečné kompatibility s programem však výrobce slibuje, že MYO v nejhorším případě zastane práci obyčejné počítačové myši.

Navzdory otazníkům ohledně budoucího využití si více jak pětadvacet tisíc zájemců neváhalo přístroj předobjednat na stránkách výrobce za 149 dolarů. Nová udělátka jim dorazí na začátku příštího roku.