Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Wonderlane, flickr.com
FOTOGRAFIE: Wonderlane, flickr.com

Vegetariáni můžou více škodit životnímu prostředí

17. December 2015 | Příroda
Podle nového výzkumu Carnegie Mellon University, může konzumace ovoce, zeleniny mít vysoký vliv na produkci skleníkových plynů. Podle studie je hlávkový salát v tomto ohledu až třikrát horší než například slanina.

Studie hodnotila, jaká je spotřeba energie na jednu kalorii. „Spousta běžné zeleniny vyžaduje podstatně více zdrojů, než si lidé myslí. Například lilek, celer nebo okurka vychází velice špatně ve srovnání s vepřovým nebo kuřecím masem,“ uvedl profesor Carnegie Mellon University Paul Fischbeck.

Při metodice vědci vycházeli ze statistik amerického hospodářství. Konkrétně pěstování a zpracování potravin, jejich doprava, prodej, servis, uchování produktů, využítí vody atd.

„To co je pro nás zdravé, není vždy dobré pro životní prostředí. Výsledky naší studie mohou být užitečné například pro úředníky státní správy, kteří o takových věcech rozhodují “ uvedl doktor ekologického inženýrství Michelle Tom.

Pokud by člověk měl (podle doporučení) „jíst zdravě“, spotřeba energie by se na jednu kalorii zvýšila o 38 %, spotřeba vody o 10 % a emise skleníkových plynů o 6 %.

Celou studii můžete nalézt zde.

Zdroj