Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Žáci ZŠ při výuce na dětské univerzitě.
FOTOGRAFIE: zdroj: MJUNI

Žáci si vyzkouší studium na univerzitě

17. October 2014 | Společnost
Začal nový akademický rok a na vybraných univerzitách v České republice se dveře otevírají i malým žákům základních škol, kteří se přihlásili do projektu Dětských univerzit. Školáci se vžijí do role studentů vysokých škol, obdrží vlastní index a budou docházet na přednášky.

Univerzity třetího věku pro seniory už v České republice nikoho nepřekvapí, proto se některé univerzity vydaly i opačným směrem, a sice k juniorům. Právě těm je určený projekt s příznačným názvem: Juniverzity. Jejich cílem je vzbudit v dětech zájem o vědu a mimo jiné si i zajistit potenciální studenty. „Dětem nabídne možnost vyzkoušet si, jaké to je být vysokoškolským studentem a seznámit se s univerzitním prostředím,“ řekla hlavní organizátorka akce na Masarykově (j)univerzitě Jana Posltová. Juniverzity jsou určené především dětem ze základních škol a víceletých gymnázií, zpravidla od 8 do 14 let, a studium je bezplatné.

Koncept Dětských univerzit v České republice vychází z podobných úspěšných projektů ze zahraničí, zejména z Německa. Studium je zahájeno slavnostní imatrikulací, v následujících týdnech čeká na studenty několik interaktivních přednášek a workshopů, přičemž délka jednoho výukového bloku trvá přibližně 2 hodiny. Semestr je zakončen slavnostní promocí, kde absolventi obdrží symbolický diplom, podmínkou pro jeho získání je účast alespoň na polovině přednášek.

Děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík chce tímto projektem dětem ukázat, že věda a studium na vysoké škole je i zábava: „Univerzitnímu prostředí je často neprávem vytýkáno, že se svým způsobem uzavírá do sebe. Právě dětská univerzita je pro mě dokladem toho, že jsme otevřeni všem, kteří chtějí porozumět světu. Jde nám o to, aby studium nebylo považováno dětmi za něco spojeného pouze s ,povinností ‘, ale bylo vnímáno především jako zajímavá a dobrodružná cesta poznávání.“

O tom, že projekt dětských univerzit není zbytečný, svědčí i zajímavé odpovědi malých studentů na otázku „Co je to věda?“. Podle Adama je například věda „něco jako nové náboženství. Lidé v to věří, jako dřív věřili v Boha.“ Pro Adélu je zase věda zábava a koníček. Shodně děti uvedly, že věda objevuje něco nového, možná se tak v budoucnosti dočkáme nových objevů na poli informatiky nebo lékařství, o tyto vědní obory mají totiž malí studenti největší zájem.

Tzv. Juniverzity/Junioruniverzity u nás fungují na Univerzitě Palackého v Olomouci, Masarykově univerzitě v Brně, Karlově univerzitě v Praze, Technické univerzitě v Liberci, Západočeské univerzitě v Plzni, Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

klk