Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Budoucnost patří i alternativním energiím
FOTOGRAFIE: www.www.3.weforum.org

Země v budoucnosti? Bezdrátová elektřina a více robotů

20. September 2013 | Společnost
World Economic Forum zveřejnilo list technologických průkopníků roku 2014

Technologie se vyvíjí stále rychleji a můžeme bez nadsázky říci, že žijeme v době, kdy se svět kolem nás zásadně mění během jedné generace. World Economic Forum (dále WEF) zveřejnilo seznam firem, jejichž zlepšováky budou ovlivňovat naši blízkou budoucnost. Kromě nápadů ulehčujících každodenní život se mezi nimy najdou i takové, o kterých jsme donedávna mohli číst jen ve sci-fi literatuře.

Bezdrátový přenos elektřiny

Bezdrátový přenos dat je dnes ve vyspělém světě samozřejmostí. Totéž by mělo v brzké době platiti i o elektřině. WiTricity zkoumá možnosti bezdrátového šíření elektrické energie. Umíte si představit nabíjení telefonu či počítače pouhým položením na stolek? Prototypy již existují. WiTricity a jiní vývojáři ale ještě řeší některá rizika, jako například vliv na kardiostimulátory.

Robotický oděv pro rehabilitaci

V japonských nemocnicích a zdravotnických zařízeních se ochrnutí lidé učí chodit pomocí speciálního robotického oděvu. Pod skratkou HAL (Hybrid Assistive Limb) se ukrývá pomůcka, která má potenciál vrátit tisíce lidí do normálního života a umožnit jim znovu chodit. Citlivý povrch zkoumá signály z kůže, které jsou odpovídají na snahy mozku pohnout nehybnými svaly. Na základě těchto signálů HAL pracuje s tělem a pomáhá mu v pohybu. Brzy by se měl začít vyrábět po celém světě.

Zdravotní péče pro všechny

Alternativou k drahým zdravotnickým pomůckám jsou zařízení vyráběna firmou D-Rev: Design Revolution. Ta se zaměřuje na zpřístupnění kvalitní zdravotnické péče i pacientům, kteří žijí z minimální mzdy či na hranici chudoby. Vyrábí například umělé kolenní klouby z lehkého plastu, které jsou kvalitní a zároveň cenově dostupné pro každého.

Nanočástice proti rakovině

Průlom v oblasti medicíny by mohla znamenat práce společnosti BIND Therapeutics. Její zaměstnanci pracují na novém způsobu léčby rakoviny. Nanočástice léčiva směřují přímo na napadenou buňku a neohrožují tak zdravé a nepoškozené buňky, pro které je léčivá látka stejně toxická. Výzkum je nyní ve své druhé fázy experimetů, kdy vědci testují účinnost léčby rakoviny plic a prostaty v laboratorních podmínkách. Podobný je projekt Bluebird Bio, který sa věnuje přepisování DNA. V budoucnu by se tak lidstvo mohlo vyléčit od některých geneticky podmíněných onemocnění.

Vysokoškolský titul na internetu

Pokud vás vědecké poznání inspiruje, nezapomínejte, že nikdy není pozdě začít se studiem. To si myslí i zakladatelé projektů jako jsou například Codecademy nebo Coursera. Jde o nové vzdělávací platformy, kde výuka probíha v online prostředí. Titul z Harvardu je tak nadosah každému s připojením na internet. Vzdělávání online ulehčí i výzkum firmy Koemei, které vyvíjí program pro přepis videí do textu, čímž mnohým lidem ulehčuje učení v době, kdy se video stalo snad nejpoužívanější vzdělávací platformou.

Různé další start-upy se objevily v souhrnné publikaci „Technology Pioneers 2014“. Objevit se v publikaci WEF je čest – tvoří ji technologie, které budou v příštích letech měnit svět.

Více informací/zdroj foto: https://www3.weforum.org/docs/TP/WEF_TP_Brochure_2014.pdf

ELA