Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
ELI - budova

V Česku vzniká nejvýkonnější laser světa

4. May 2017 | Technologie
Česko se stane centrem světového výzkumu. Laserové centrum v Dolních Břežanech u Prahy bude vyhledávaným badatelským střediskem pro mnoho vědců se zaměřením například na fyziku nebo zobrazovací techniku. Vědci budou mít pro své výzkumy nejvýkonnější laser na světě - ELI. Pokud vše půjde podle plánu, laser by mohl být v provozu už koncem roku.

ELI (Extreme Light Infrastructure) přispěje vědcům z různých koutů světa nejen při zkoumání kosmu, ale také v boji s rakovinou. Reportér Vědmágu zavítal přímo do místa, kde bude laser pracovat.

Podzemní komplex se nachází v Dolních Břežanech, zhruba dvacet minut jízdy autem od Prahy. Hned u vstupu nás pracovníci z bezpečnostních důvodů žádají o občanské průkazy, aby nám mohli vystavit návštěvnickou kartu. Nahrávají na ni naše údaje pro případnou kontrolu.

S kartami už nastupujeme do výtahu, který nás veze 50 metrů pod zem. Lasery totiž dělají velký hluk, také proto je budova postavena na skalnatém podloží. Laserové komory jsou vybudované přímo ve skále.

Procházíme dlouhou chodbou, která nás vede k hermeticky uzavřené místnosti. Vstupujeme do další chodby, kde už cítíme znatelný pokles teploty. Po chvíli stojíme v hale, kde bude uložen jeden ze slabších laserů (ale i přesto 20x výkonnější, než lasery v celém USA). Za halou se nachází místnost, kde je uložena strojovna s filtrovací klimatizací (větší než v CERNu) a vakuová čerpadla, jediná svého druhu na světě.

Pro naprostou dekontaminaci špíny a částic slouží průchozí sprchy.

Místnost, kde bude ELI uložen, i to, jak bude laser vypadat, se prozatím tají. ELI však bude 50x silnější než lasery, které mají v USA. Bude se nacházet v hale, která je podobná hale výše na obrázku (pouze mnohem větší). Technici ELI přenesou po částech a zkompletují přímo na místě. Jakmile laser zahájí svůj provoz, nebude možné se do místnosti dostat, a to kvůli bezbakteriální a bezprašné ochraně.

O patro výš v podzemním komplexu nás pracovníci zavádí do místnosti, kde se získávají data z laserových pokusů. Veškeré zařízení je tady potaženo speciálním povrchem proti elektromagnetickým pulsům. Hned vedle se nachází hlavní strojovna, čerpadla a filtry.

autor: RICH/MAJ