Sledujte nás na Facebooku pro nejčerstvější zprávy


 
Apple šokoval cenou nových iPhonů
FOTOGRAFIE: http://images4.mysupermarket.co.uk

Apple šokoval cenou "levného" iPhonu 5C

11. September 2013 | Technologie
Cupertino, California - Společnost Apple představila po roce na tiskové konferenci další řadu iPhonů. Poprvé v historii představila telefony rovnou dva. Iphone 5S je rozšířením stávající pětky a jedná se patrně o nejvýkonnější telefon vůbec. Iphone 5C má být levnější plastovou variantou. Když ale všichni doufali, že by levnější brácha mohl stát pod hranicí 10 000 Kč, v prodejnách Apple přišlo bolestivé vystřízlivění. Nedotovaná verze bude stát přes 15 500 Kč.

Plastový model iPhone 5C je pouze kosmetickou obměnou stávající pětky, kdy se výkonem jedná téměř o identické stroje. Díky použitým plastům je ovšem podstatně větší. Oproti rok staré hliníkové variantě nás tak ceny ve dvou provedeních (podle velikosti paměti) můžou spíše šokovat. Se vstupem nových telefonů na trh Apple navíc stáhl stávající pětku ze svých obchodů a  zákazník si tak musí vybrat mezi současnými modely, nebo dva roky starým iPhone 4S. České obchody prozatím cenu nestanovily. Na německém trhu už ale můžeme nakupovat a ceny po přepočtu z euro vychází po zaokrouhlení následovně:

16GB iPhone 5C – 15 500 Kč
32GB iPhone 5C – 18 000 Kč

levnější plastová varianta iPhone 5C, zdroj: Apple.com

Dražší varianta nese označení iPhone 5S a podle všeho se jedná o nejvýkonnější telefon všech dob. Ten je nově osazen 64 bitovým procesorem (stejně jako stolní počítače). Pod hlavním tlačítkem se také ukrývá snímač otisku prstů, který může být použit při bankovních operacích, nebo také k zabezpečení telefonu proti krádeži. Novinkou je i barevné provedení ve zlatém kabátu, či podstatně větší čip u fotoaparátu, který zachytí podstatně více světla. iPhone 5S se bude prodávat ve třech variantách:

16GB iPhone 5S – 18 000 Kč
32GB iPhone 5S – 20 700 Kč
64GB iPhone 5S – 23 300 Kč

Tři barevná provední luxusnějšího iPhone 5S, zdroj: Apple.com

Luxusnější eSko se nejspíš stane vlajkovou lodí Applu a vždy si najde kupce. Cena levnější varianty ovšem daleko přesáhla nejděsivější očekávání. Je tak otázkou, nakolik bude společnost schopná konkurovat podstatně levnějším telefonům s Androidem.